Månedsbrev fra Takst & Befaringssenteret: «Livet i Fagerlia»

Bilde av Fagerlia - Takst og Befaringssenteret

Sommeren er et tilbakelagt kapittel, og vi er i full sving igjen etter ferien. Bransjen er preget av endring og nedgang, noe som også gir oss tid til å tilegne oss ny kunnskap og utvide vårt nedslagsfelt.

Hovedmassen av oppdragene våre består likevel i befaringer av nybygde leiligheter, og da primært ferdigbefaringer og overtakelser. Denne mnd. ønsker vi å trekke frem arbeidet som er nedlagt på et prosjekt i Fredrikstad – «Fagerlia».

Rolig og tilbaketrukket, men allikevel sentralt i Fredrikstad finner man Fagerlia. Et prosjekt bestående av 61 leiligheter og 8 byhus. Med god utsikt og masse sol er dette et fint sted å bo.

Vi var engasjert av Frigaard Entreprenør på dette prosjektet hvor vi bistod med entreprnørbefaringer, ferdigbefaringer og overtakelser. Vi har hatt noen innholdsrike dager i Fagerlia hvor vi har vært så heldige å få møte mange trivelige mennesker – både kjøpere og medarbeidere hos entreprenør, underleverandører og hos byggherre.

Under en entreprenørbefaring går vi igjennom boligene, henter inn data/dokumentasjon på tilvalg, kjøpere og målenummer. Vi melder inn eventuelle avvik på boligen ihht. gjeldende standarder. Vi har møter med UEer og gir opplæring i digitale oppfølgingssystemer, vi bistår med å følge opp de enkelte leverandørene for å sikre at flest mulig avvik i de enkelte boligene er lukket før en ferdigbefaring. En entreprenørbefaring gjennomføres av oss som en uhildet tredjepart uten byggherre, entreprenør eller kjøper til stede.

Etter entreprenørbefaringene har leverandørene noen uker på seg til å lukke eventuelle avvik og det er klart for en ny gjennomgang av boligen, denne gangen sammen med kjøper. Dette kaller vi ferdigbefaring. En ferdigbefaring er ofte første anledning en kjøper har til å se sin nye bolig og det er en stor dag for en fremtidig boligeier. Vi er med for å sikre at kjøper får det de har krav på ihht. tilvalg, bustadoppføringslova og gjeldende standarder. Vi tar sammen med kjøper en ny gjennomgang av boligen, lukker utførte avvik fra entreprenørbefaring og fører opp eventuelle nye avvik. Vi tar også en gjennomgang av de tekniske funksjonene ved boligen. Etter befaringen utstedes det en protokoll.

Noen uker etter gjennomført ferdigbefaring har den store dagen kommet. Entreprenør skal få overlevert boligen til kjøper, og ikke minst skal kjøperne få overta sin splitter nye bolig. Vi gjennomfører da en kontroll sammen med kjøper for å sikre at alle feil og mangler fra ferdigbefaringen er rettet opp. Strøm, vann og energimåler leses av. Vi kontrollerer at det ikke er dukket opp nye avvik etter ferdigbefaringen. Selve overtakelsen av boligen finner sted. Det å overta en ny bolig en ofte forbundet med mye følelser og spenning – i tillegg til at det er en stor (om ikke den største) investering. Det å få være delaktig i dette en noe av det mest givende i vår jobb.

Vi takker Frigaard for oppdraget og gratulerer de nye beboerne i Fagerlia med flotte boliger.

Ønsker dere en strålende september måned.

Hilsen oss i Takst & Befaringssenteret.

Denne nettsiden bruker cookies

Vi bruker informasjonskapsler for å forbedre brukeropplevelsen på nettstedet vårt og for personlig tilpasning av annonser. Ved å fortsette å bruke dette nettstedet samtykker du til vår bruk av informasjonskapsler. Avvis alle